Målsetting for de som ikke setter mål

målsetting Apr 15, 2021

Setter du mål? Fortsett med det, hehe.

Å sette mål er ikke noe jeg lærte om på skolen. Eller i det faste yrkeslivet.
Å drømme, ja, det kan jeg. Jeg vil ting også, absolutt.

Men drømmer uten en plan er og forblir bare ønsker 🤷‍♀️

Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke har gjort det i særlig grad før. Kanskje en blanding av at jeg ikke helt har visst hvordan, og vært redd for at det vil begrense friheten min. Totalt motsatt av hva som faktisk skjer!

Jeg ønsker at det blir mer snakk om at det er lov å sette seg mål og ha ambisjoner. Selv Dalai Lama har mål, om å komme dypere inn i meditasjonene sine (kan jeg se for meg).

Jeg tror ikke jeg har funnet noen fasit, men den måten jeg setter mål på nå funker mye bedre enn sånn jeg (ikke) gjorde før. Før levde jeg fra regning til regning og fylte ut excel-ark etter excel-ark som viste inntekter og utgifter og at kredittkortet måtte til pers, uten egentlig å ha noen retning. Det funket ikke.

Alt jeg visste var at jeg ville leve av å skrive.

Hva betyr det, spurte en venn. Jeg hadde ikke noe ordentlig svar.

Da satt vi oss ned med et stort ark og blyanter.

 Leve av å skrive
– Hvor mye penger må du ha inn for å leve av å skrive?
– Vel, for å sitte igjen med like mye som en fast ansatt med gjennomsnittlig journalistlønn og 10 års ansiennitet, inkludert feriepenger, pensjon, forsikringer og andre utgifter må jeg fakturere 80 000 i måneden. Men da tar jeg ikke ferie. Hm, 90 000 i måneden? Hjelp. Det høres mye ut.
– Ja, du kan kanskje ikke forvente å tjene så mye i starten. Du er jo ganske ny. Men uansett, hvor mange artikler må du skrive da?
– Hm, si hver artikkel betaler kanskje 8 000 i gjennomsnitt. Da må jeg skrive 10-11.
– Er det realistisk?
– Tja, kanskje når jeg har kommet mer inn i det?
– Hvor mange artikler må du pitche for å få ja på 10 da?
– Oi, det er mange. Jeg får kanskje ja på hver femte i gjennomsnitt.
– OK.

En del av målsetting er å tenke tall og penger - i alle fall når man vil tjene dem.

Det var ikke på radaren min å måtte sette tall på mine luftige drømmer; hvor mye jeg ville tjene og hva jeg skulle gjøre med de pengene (si spare i fond, ta hull i ørene, kjøpe en ny kjole, et telt), eller at jeg måtte sette frister for når jeg skulle oppnå målene.

Jeg visste heller ikke at det var lurt å se for meg hvordan jeg ville føle meg når målene ble nådd og hva slags liv en som år sine mål lever.

Nettopp slike ting som gjør målsetting gøy, har jeg funnet ut!☄️

Å skrive ned noen mål å strekke meg mot har gitt livet mer mening!

I begynnelsen av 2021 gikk jeg endelig skikkelig til verks. Jeg har satt et omsetningsmål for 2021, som jeg har brutt ned til hva det vil si for kvartalet og måneden.

Jeg har en ukeplan for hva jeg skal gjøre for å oppnå dette. Det med hva er like viktig som hvorfor jeg vil oppnå det og det målet. For å oppnå dette målet, hva må jeg gjøre, hver dag? Hvilke vaner skal ta meg dit? Hva skal jeg belønne meg selv med? Hvilke rutiner trenger jeg å ha på plass?

Dette handler ikke bare om penger, men om hvem jeg vil være, hvem jeg vil jobbe for og hva jeg vil føle.

Følelser er det som styrer oss mennesker. Har du følelsene som hjelper (entusiasme, glede og takknemlighet blant annet) med deg når du setter deg mål, så blir de lettere å oppnå.

Alle planene henger på kjøleskapet, for dette her må jeg SE flere ganger om dagen.

Hver uke måler jeg også innsatsen min, for ellers vet jeg jo ikke hva jeg skal forbedre og justere for å komme dit jeg vil.

Jeg ønsker av hele mitt hjerte at du skal begynne å sette deg mål på områder du vet du har mer å hente. Er du med? Send meg gjerne en DM på Instagram for å snakke mer om mål!

Guro